Nopți baroce la Palatul Béhague (I)

9 august 2012 § Lasă un comentariu

Acest articol a fost publicat în Observator Cultural (nr. 630/28 iunie 2012).

*

Un palat neo-rococo ce ascunde o sală privată de concert în stil bizantin, capriciu arheologic à la Belle époque, care ascunde la rândul ei o orgă nemaiauzită de șaizeci de ani: iată un loc care cere de la sine și care are nevoie de un festival de muzică veche pentru a-și recăpăta gloria de odinioară. În acest cadru s-a desfășurat, de pe 6 până pe 12 iunie, cea de-a doua ediție a Festivalului Nuits Baroques au Palais de Béhague, organizat de Institutul Cultural Român de la Paris în parteneriat cu Ambasada României în Franța. După o ediție inaugurală 2011 care a avut onoarea de a-i aduce pentru ultima dată pe scena pariziană pe regretata Montserrat Figueras și pe Jordi Savall, alături de Les Talents Lyriques, Balkan Baroque Band și ansamblul timișorean La Follia, Nopțile Baroce de la Palatul Béhague ne-au propus anul acesta un program de cinci seri concentrate în jurul unei teme deopotrivă largi și exigente: ”Pasiune. Voci feminine”. Nucleul tematic al festivalului l-au reprezentat primele trei seri, care au adus pe scenă trei voci feminine românești: mezzosoprana Ruxandra Donose (6 iunie), soprana Teodora Gheorghiu (7 iunie) și mezzosoprana Viorica Cortez (8 iunie). La acestea, s-au adăugat concertul ansamblului L`Arpeggiata (9 iunie) și recitalul de orgă la patru mâini susținut de Fernanda Romilă și Dan Racoveanu la biserica Saint-Eustache (12 iunie). Aceast prim episod al cronicii festivalului va discuta recitalurile Ruxandrei Donose și Teodorei Gheorghiu, urmând ca în numărul viitor al Observatorului să revenim asupra celorlaltor trei evenimente.

Voi spune însă de pe acum că fiecare dintre aceste trei seri a surprins în trei grade diferite deschiderea tradiției lirice românești la revoluția muzicii vechi care, deși a încetat demult să fie un exotism în peisajul muzical occidental, rămâne marginală în percepția celor mai multe instituții de cultură din România. Iar miza unui festival centrat în jurul vocii nu e mică: dacă instrumentul ”de epocă” a jucat într-un fel rolul cauzei materiale al interpretării istorice în ultimii patruzeci de ani, vocalitatea barocă rămâne și azi un teren bântuit de controverse și estetici divergente.

Miercuri 6 iunie, Ruxandra Donose și Ansamblul Pulcinella, sub bagheta lui George Petrou, ne-au oferit un generos program Vivaldi – cantata ”Cessate omai cessate” și două arii din opera Farnace, încadrate de sinfonia ”Il Coro delle Muse” și concertul pentru violoncel RV 420 – continuat după pauză cu Händel (cantata ”Tu fedel, tu constante”) și două arii din Orphée et Euridice de Gluck, inspirat introduse de sinfonia operei Ipermestra; s-a adăugat, ca bis, aria ”Cara speme” din Giulio Cesare de Händel. După o carieră ascendentă începută în 1990, Ruxandra Donose abordează în forță repertoriul baroc cu Farnace de Vivaldi, reprezentat începând din 2011 pe mai multe scene europene (Paris, Strasbourg, Lausanne) și înregistrat pentru EMI Virgin Classics într-o companie distinsă: Max Emanuel Cencic, Ann Hallenberg et al., cu orchestra I Barocchisti, dirijată de Diego Fasolis. Într-un interviu acordat în decembrie 2011 și rămas încă inedit, Ruxandra Donose invoca îndemnul lui Nikolaus Harnoncourt către cântăreți de a nu-și cenzura emoția și materializarea ei imediată, vibratoul, în muzica barocă. Recitalul din această seară a ilustrat elocvent, cred, modul în care Ruxandra Donose înțelege să urmeze linia echilibrată a lui Harnoncourt. Timbrul său amplu și colorat, dublat de o respirație aflată mereu în căutarea unui maxim de conținut emoțional au dat în mod particular relief ariilor patetice, precum ”Forse caro in questi accenti” din Farnace și, încă mai mult, invectivei amoroase din cantata lui Händel, în a cărei scriitură orchestrală mai densă armonicele Ruxandrei Donose se integrează cu mai multă naturalețe. Cu o astfel de demonstrație de temperament, mezzosoprana nu putea decât să dejoace capcanele ariei ”J`ai perdu mon Eurydice” de Gluck, al cărei sens dramatic pare contrazis de o muzică în cel mai bun caz tandră, iar în cel mai rău, ”un saltarello pentru marionete”, în cuvintele compozitorului însuși. Ține de arta cântărețului să distingă Orfeul de marionetă, iar Ruxandra Donose ne-a scos pe drumul cel bun din Hades, într-un temperament ce părea să privească deja spre Berlioz. În revanșă, solista s-a arătat mai curând reticentă de-a lungul programului în a elabora cadențele proprii lumii operei seria, iar frazarea ornamentelor s-a dovedit pe alocuri neclară – dar nimeni nu i-ar putea refuza acestei interpretări eficiența dramatică. Cea de-a doua arie de Gluck contentrează, cred, problema răspântiei estetice la care se găsește o astfel de interpretare: alegând să cânte aria ”Amour, viens rendre à mon âme” cu riscanta cadență a Paulinei Viardot (1859) în locul unei improvizații, Ruxandra Donose face apel nu doar la bravura comună barocului și romantismului, ci și la o tradiție interpretativă înghețată la aproape un secol după Gluck. Bravura a fost cu prisosință dovedită, eclectismul istoric rămâne chestionabil.

Și în cazul Teodorei Gheorghiu, vorbim de o intrare recentă în discografia Settecento-ului, cu un foarte bine primit album-portret consacrat sopranei Anna de Amicis, înregistrat alături de Les Talents Lyriques, sub conducerea lui Christophe Rousset, pentru casa de discuri Aparté (2011). În spatele acestui debut stau însă mai multe opere de Händel, Vivaldi și Porpora, iar consumatorii înrăiți de baroc și-o vor aduce aminte încă din prima ediție a Festivalului de Muzică Veche de la București (2005). Programul recitalului a pendulat între repertoriul comic și un sacru nu mai puțin deschis influenței operei seria italiene, continuând în chip inspirat dialogul Vivaldi-Händel din seara precedentă. Cantatele comice Der Weiber-Orden și Der Melancholicus de Telemann, prefațate de suita Don Quijote și sonata op. 1 nr. 12 ”La Follia” de Vivaldi, în prima parte – apoi, cu o rotire de 180 de grade, patru din cele Nouă arii germane de Händel, Concertul pentru violoncel RV 424 și motetul de virtuozitate In furore justissimae irae de Vivaldi. Ce știam deja: Teodora Gheorghiu posedă o voce prin excelență suplă, cu contururi diamantine și tessitură largă, mai luminoasă chiar decât în înregistrări și, în plus, servită de o dicție impecabilă în germană și latină. Dar recitalul de față ne-a arătat în Teodora Gheorghiu nu doar un acrobat vocal, ci un artist stăpân pe toate registrele sale expresive, sofisticat până la cameleonic. De la tribulațiile rustice ale jupâneselor lui Telemann la devoțiunea elegantă a ariilor germane și de la furorile sacre ale lui Vivaldi înapoi la umorile schimbătoare ale melancolicului lui Telemann, Teodora Gheorghiu a parcurs cu deplină credibilitate și grație aproape întreaga gamă a afectelor baroce. Lipsea doar o veritabilă arie patetică, ce ne-a fost oferită în bis, momentul hiturilor: ”Lascia ch`io pianga” din Rinaldo de Händel. Iar dacă frazarea Teodorei Gheorghiu se încadrează fără conflicte în estetica barocului târziu, o mențiune entuziastă merită ornamentația improvizată în secțiunile da capo și în cadențele ariilor (mai cu seamă în ”Süßer Blumen Ambraflocken” și ”Flammende Rose” din Ariile germane), o doză de autentic încă neinteriorizată de mulți specialiști declarați ai barocului.

Mi-am amânat până acum orice referință la numerele instrumentale din program, fiindcă ambele recitaluri au beneficiat de concursul ansamblului Pulcinella, condus de violoncelista Ophélie Gaillard. În prima seară, efectivele lărgite ale orchestrei (3-2-1-1-1, plus teorbă și clavecin) sunt puse sub conducerea lui George Petrou, dirijorul orchestrei baroce Armonia Atenea și unul dintre colaboratorii proiectului Farnace. Pentru cel de-al doilea recital, Pulcinella revine în formulă minimă, un instrument pe partida de coarde. Dacă astfel de forțe orchestrale firave n-au prea putut ține piept în același timp scriiturii epurate a lui Gluck și vocii imperative a Ruxandrei Donose, cea de-a doua seară a căpătat un aer de intimitate bine coagulat de Sala bizantină. Trecând peste prezența oarecum desuetă a unui dirijor pentru un ansamblu baroc de 10 muzicieni, Pulcinella abordează repertoriul italian cu transparența și dinamismul orchestrelor italiene ale generației Giardino ArmonicoEuropa Galante, uneori percusiv, uneori cu frazări riscante, dar mereu departe de manierismele vide à la Spinosi care au marcat succesul acestei estetici la Paris acum câțiva ani. Ansamblul se sprijină în mod vizibil pe doi piloni de expresivitate, violonistul Lorenzo Colitto și Ophélie Gaillard, între care s-au negociat cu succes atât umorul suitei Don Quijote de Telemann, cât și pulsul schimbător al folliei lui Vivaldi. Departe de a fi niște antracte instrumentale între piesele vocale, cele două concerte pentru violoncel de Vivaldi – și în mod special neliniștitorul concert RV 424 din cea de-a doua seară – au constituit un tur de forță al Ophéliei Gaillard, care își adjudecă probabil și titlul de cel mai bun interpret al lor pe disc.

Concluziile preliminare ale acestei cronici nu pot fi decât pozitive: aceste două concerte organizate de Institutul Cultural Român intră, fără aproximări, în eșalonul superior al agendei muzicale pariziene. Ține însă de misiunea unei astfel de instituții ca evenimente de această calitate să devină direct accesibile publicului din România.

Surse foto: pagina Facebook a ICR Paris.

Reclame

Tagged: , , , , , , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

What’s this?

You are currently reading Nopți baroce la Palatul Béhague (I) at Ballet des Nations.

meta

%d blogeri au apreciat asta: