Restul e muzică… (30 aprilie 2010)

23 aprilie 2010 § Lasă un comentariu

Vineri 30 aprilie 2010, ora 18.00, la ICR va debuta seria de întâlniri Restul e muzică… Comentând istoria muzicii clasice cu Dan Dediu şi invitaţii săi organizată sub egida Institutului Cultural Român.

Această primă întâlnire va fi consacrată, din câte ne lasă comunicatul de presă să înțelegem, muzicii sacre medievale (bizantine și latine), coborând până la Ars Nova și debuturile Renașterii. În cadrul primei întâlniri se vor produce grupurile Psalmodia și Musica Sacra, coordonate de Sebastian Barbu-Bucur, Nicolae Gheorghiță și Marcel Costea.

Mai multe detalii pe site-ul Institutului Cultural Român.

Nu putem decât să ne bucurăm de bogăția de inițiative în domeniul muzicii vechi pe care această primăvară de 2010 le aduce: seria de concerte a Stagiunii de Muzică Veche, apoi aceste conferințe care aleg să promoveze un repertoriu puțin vizitat odată cu interpreții săi români.

Muzica medievală timpurie, în mod special, e un teritoriu cu puțină documentație și mult spațiu de joc din punctul de vedere al opțiunilor interpretative, iar ultimii 30 de ani au adus câteva schimbări importante de optică: mă gândesc în primul rând la explorarea contactelor dintre cântul gregorian și cel bizantin, precum și la investigarea legăturilor dintre muzicile sacre medievale și tradițiile europene vii în căutarea oralității pierdute – direcție care a ghidat activitatea unui grup major ca Ensemble Organum (condus de Marcel Péres). Curios dacă vor aborda aceste piste Dan Dediu și invitații săi, regret mult că n-am să pot participa. De aceea, vă invit să ne împărtășiți impresiile lăsate de întâlnire.

Reclame

Tagged: , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

What’s this?

You are currently reading Restul e muzică… (30 aprilie 2010) at Ballet des Nations.

meta

%d blogeri au apreciat asta: