D. Barocul englez

25 Ianuarie 2007 Comentarii închise la D. Barocul englez

1. De la muzica elisabetana la Cromwell

Byrd, William (1540 – 1623)

Campion, Thomas (1567 – 1620)

Coperario (Cooper), John (c. 1570 – 1626)

Dowland, John (1563 – 1626)

Jenkins, John (1592 – 1678)

Lanier, Nicolas (1588 – 1666)

Lawes, William (1602 – 1645)

2. Restauratia si inceputul sec. XVIII

Blow, John (1649-1708)

Locke, Matthew (c. 1621 – 1677)

Purcell, Henry (1659-1696)

3. De la Handel la J.Ch. Bach

Arne, Thomas Augustine (1710 – 1778)

Boyce, William (1711 – 1779)

Stanley, John (1712 – 1786)

***

Nota: In Anglia, muzica are un arsenal de forme si o evolutie care o individualizeaza in raport cu cea continentala. Muzica elisabetana, in acelasi timp inovatoare (oarecum paralel cu ce se intampla dincolo de Canalul Manecii) si conservatoare, cu o putere unica de a integra organic influentele franceze (air de cour > ayres) nu poate fi redusa la Renasterea „canonica”. Ruptura cu stilul elisabetan este violenta, si se datoreaza Razboiului Civil (1642-1649) si instaurarii regimului lui Cromwell, ce aneantizeaza practic o intreaga generatie de muzicieni. Monarhia restaurata importa in acest peisaj devastat de puritanism muzica franceza de curte (si muzicieni francezi), iar episodul Purcell sta sub semnul mimetismului francofil al lui Charles II, peste care se suprapune influenta italiana in ascensiune dupa 1680. Lungul sejur al lui Handel la Londra spulbera inca o data coordonatele muzicii engleze, care – inca odata conservatoare – va perpetua maniera maestrului german pana in plin clasicism continental. Pemtru un nou salt, trebuie sa-i asteptam pe J.Ch. Bach si J. Haydn.

Aceasta mica schita sper ca lamureste impartirea rubricii engleze pe care vi-o propun mai sus. Mi s-a parut absurd sa nu includ cativa maestri elisabetani par excellence, contemporanii lui Caccini ori Guedron.

Anunțuri

Comentariile sunt închise.

What’s this?

You are currently reading D. Barocul englez at Ballet des Nations.

meta

%d blogeri au apreciat asta: